POREZI I DOPRINOSI ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE

U proteklom periodu, nemali broj klijenata nam se obratio sa problemom da im poslodavci nisu redovno uplaćivali doprinose za obavezno socijalno osiguranje, ili im doprinose nisu uplaćivali u punom iznosu.

Ono što ovu situaciju čini još ozbiljnijom, osim masovnosti ovakvog nezakonitog postupanja, jeste činjenica da najveći broj ovakvih primedbi potiče od državnih službenika.

Često se dešavalo i da poslodavci nakon što bi pravnosnažnom presudom bili obavezani da isplate svojim radnicima neisplaćene zarade (po osnovu prekovremenog rada, smenskog rada, rada noću, rada u dane praznika i sl.), sa isplatom zarade ne bi istovremeno izvršili obračun i uplatu poreza i doprinosa nadležnim fondovima.

Kako bi zaštitili svoja prava, apelujemo na sve građane da redovno proveravaju da li su im uplaćeni doprinosi, što mogu uraditi i online na sajtu PIO fonda.

U slučaju uočenih neregularnosti, građani se mogu obratiti Poreskoj upravi i Inspektoratu rada, a tužbom pred sudom mogu tražiti da se poslodavac obaveže na uplatu neuplaćenih doprinosa.

Važno je napomenuti da obaveza poslodavca da obračuna i uplati doprinose ne zastareva.

UKOLIKO SUMNJATE DA VAM JE POSLODAVAC REGULARNO UPLAĆIVAO POREZE I DOPRIOSE, OBRATITE NAM SE DA ZAJEDNO PRONAĐEMO NAJBOLJE REŠENJE ZA VAS.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *