Zakonsko izdržavanje deteta – ALIMENTACIJA

Iako je nedavanje alimentacije krivično delo, mnogi roditelji nakon razvoda braka ne plaćaju alimentaciju i pokušavaju na sve moguće načine da prikriju svoju imovinu kako bi ih sud obavezao na plaćanje nižeg iznosa alimentacije ili im konačno ukinuo obavezu zbog teških životnih uslova. 

Ipak, i takve roditelje često oda sopstveni životni stil (auto koji voze, mesto gde žive, putovanja i dr) tako da sud zaključi o visini alimentacije na osnovu svih raspoloživih dokaza.

Porodični zakon izričito propisuje da se deci moraju obezbediti najmanje onakvi uslovi za život kakvim živi i roditelj koji plaća alimentaciju. To se postiže obavezivanjem roditelja dužnika alimentacije na plaćanje fiksnog mesečnog iznosa ili procenta (15-50%) od njegovih redovnih mesečnih primanja (zarada, naknada zarade, penzija,

Osim načina utvrđenog sudskom odlukom, nikakva druga davanja ne mogu umanjiti obavezu i visinu alimentacije i prebiti se sa njom (garderoba, mobilni telefoni, kompjuteri, putovanja i dr).

Osim toga, ako se izdržavanje ne može dobiti od roditelja (nezaposlen, bez imovine, teškog zdravstvenog stanja), ono se može tražiti i od detetove babe i dede.

UKOLIKO VAM JE POTREBNA POMOĆ OKO NAPLATE ALIMENTACIJE, OBRATITE NAM SE.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *