100 evra za lica bez važeće lične karte

Pomoć od 100 evra – za lica bez važeće lične karte

Vlada Republike Srbije donela je 24.4.2020. godine uredbu prema kojoj punoletni građani mogu da ostvare pravo na 100 evra novčane pomoći.

(,,Uredba o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2”)

Ipak, ispostavilo se da nemaju svi punoletni građani pravo na novčanu pomoć, već samo oni kojima je lična karta bila važeća na dan 24.4.2020. godine, ili koja je istekla za vreme vanrednog stanja.

Zbog toga, mnogi naši građani koji zbog objektivnih razloga nisu produžili važenje lične karte (cena dolaska do zemlje i nastavne obaveze za naše studente u inostranstvu, pritvorenici i drugi) ostaće uskraćeni za novčanu pomoć.

Udruženje Proces je stava da je po sredi čista diskriminacija.

Naime, cilj uredbe je ,,smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19”, a osnovni kriterijumi za ostvarivanje prava jesu punoletstvo i prebivalište na teritoriji RS. Oba kriterijuma su sasvim u redu, kada se ima u vidu cilj donošenja uredbe, o kome se može jasno zaključiti iz izjava predsednika i vlade RS koji su prethodili donošenju urebe, a to su pomoć punoletnim građanima Srbije i pomoć srpskoj privredi.

Međutim, upravo zbog toga, tehnički kriterijum – posedovanje važeće lične karte, nikako ne može imati značaj suštinskog kriterijuma za odluku o tome da li neko lice ima ili nema pravo na novčanu pomoć, jer on nije ni u kakvoj vezi sa ciljem donošenja uredbe.

Nadležni o ovom problemu ćute, a mi čekamo stav Zaštitnika građana Srbije.

Nažalost, sudeći po svemu, verujemo da će građani kao žrtve diskriminacije, svoje pravo na pomoć od 100 evra morati da potraže na sudu.

OSTVARITE SVOJA PRAVA. NAŠE UDRUŽENJE VAM STOJI NA RASPOLAGANJU.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *