KURSNA RAZLIKA – nezakonita razlika u valuti odobravanja i vraćanja kredita

Banke u Srbiji nalaze najkreativnije načine da dodatno zarade bez znanja svojih klijenata. Tako se često dešava da banka  odobri kredit po jednom kursu, a klijent otplaćuje rate po drugom kursu. Na ovaj način banka svakog meseca ostvaruje pozitivnu razliku, kao da je pored kreditnog zaključen i menjačni posao.

Dobra vest je što su domaći sudovi prepoznali ovakvu nezakonitu praksu i stali u zaštitu klijenata: banke su obavezane da vrate nezakonito stečene iznose sa zakonskom zateznom kamatom od dana sticanja svakog pojedinačnog iznosa.

Proverite i Vi da li je u ugovoru o kreditu koji ste zaključili sa bankom primenjen različit tip kursa obračuna prilikom odobravanja i vraćanja kredita.

Ovakvu odredbu sadrže gotovo svi ugovori o kreditima sa valutnom klauzulom u Srbiji, bez obzira na banku, i valutu (eur, chf).

Ukoliko je to slučaj, imate pravo da tražite povraćaj uplaćenih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom od dana uplate svake rate. Nažalost, banka ne vraća novac klijentima dobrovoljno, već je neophodno tražiti povraćaj uplaćenih sredstava sudskim putem.

UKOLIKO ŽELITE DA POVRATITE SVOJ NOVAC, KONTAKTIRAJTE NAS.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *