OTKAZANA PUTOVANJA – prava putnika

OTKAZANA PUTOVANJA – PRAVO NA POVRAĆAJ NOVCA!

Šta da rade putnici čija su turistička putovanja otkazana zbog pandemije korona virusa?

Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o obligacionim odnosima i Zakon o turizmu su jasni po ovom pitanju: putnici imaju pravo na povraćaj uplaćenih sredstava!

Naime, Zakon o zaštiti potrošača članom 106. predviđa da ako ispunjenje obaveze organizatora putovanja postane nemoguće zbog događaja za koji nisu odgovorne ugovorne strane, prestaju i obaveze potrošača. U tom slučaju potrošač može zahtevati od organizatora povraćaj uplaćenih sredstava po pravilima o vraćanju stečenog bez osnova. Član 98. istog zakona predviđa identična prava za potrošača – pravo na raskid ugovora i povraćaj uplaćenih sredstava u slučaju da je organizator prinuđen da izmeni bitne odredbe ugovora datum, destinaciju, između ostalog.

Zbrku unosi Udruženje turističkih agencija YUTA, turističke agencije, ali i državni zvaničnici u svojim izjavama.

U medijima se navodi kako turističke agencije ne mogu da izvrše povraćaj novca putnicima obzirom da su novac već prosledile avio kompanijama, hotelima i drugim ino partnerima, te da nemaju sredstava. Kao moguće rešenje nude sporazumni raskid ugovora putem vaučera koji se mogu iskoristiti za putovanja u narednom periodu.

Obmana se sastoji u tome što se nigde ne pominje zakonsko pravo putnika na raskid ugovora i na povraćaj uplaćenih sredstava, kao i to da su agencije dužne da za svako putovanje imaju garanciju putovanja (član 58 Zakona o turizmu, član 108 Zakona o zaštiti potrošača), zbog čega se ne mogu pozivati na činjenicu da nemaju sredstava (isto kao i u slučajevima osiguranja od auto-odgovornosti, primera radi).

Kako biste povratili svoj novac, prvo što treba da uradite jeste da pošaljete agenciji izjavu o raskidu ugovora i zahtev za povraćajem uplaćenih sredstava. Učinite to pisanim putem, pismom sa povratnicom, kako biste osigurali dokaz za slučaj da agencija ne postupi po Vašem zahtevu. Sumnjamo da će agencije dobrovoljno želeti da ispune svoje obaveze i vrate novac putnicima zbog čega će sudski postupak biti jedino rešenje za većinu putnika. U pitanju bi bio potrošački spor u kojem se ne plaćaju sudske takse niti ima skupih veštačenja, dakle, krajnje jednostavan postupak gotovo bez troškova za putnike.

UKOLIKO VAM JE POTREBNA STRUČNA POMOĆ, OBRATITE NAM SE.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *