OTKAZI U ZDRAVSTVU

RADNA OBAVEZA, USMENI NALOZI I OTKAZ

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 doneo je dana 23.6.2020. godine zaključak kojim se predviđa mogućnost premeštanja zdravstvenih radnika u bilo koju ustanovu u državi, kao radne obaveze, usmenim nalogom, bez zaključivanja posebnog aneksa, uz pretnju otkazom ako se ne postupi po nalogu. Ovaj zaključak dostavljen je zdravstvenim ustanovama.

Postavlja se pitanje, može li se, sme li se po ovom zaključku postupati, da li je on pravno obavezujuć? Odgovor je NE!

Prvo, krizni štab nije zakonom uređeno telo. Ono je samo i jedino – ad hoc formirano savetodavno telo Vlade RS. Kao takvo ono nema nikakva zakonodavna i kvazi zakonodavna ovlašćenja. Drugo, ni zakonodavno telo ne može u redovnim okolnostima uvoditi radnu obavezu, već jedino za vreme vanrednog stanja (prema Zakonu o odbrani i Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi), koje je, kao što znamo ukinuto. Samim tim, ni uvođenje radne obaveze, ni njena sadržina ni sankcije za nepostupanje po njoj ne mogu imati važnost u državi koja počiva na vladavini prava.

Nažalost, verujemo da to neće sprečiti nadležne u zdravstvenim ustanovama da faktički sprovode zaključak čime će povrediti prava mnogih zdravstvenih radnika širom zemlje. Nezakoniti otkazi biće samo najdrastičniji vid kršenja prava radnika.

UKOLIKO STE ZDRAVSTVENI RADNIK I UKOLIKO VAM JE POTREBNA PRAVNA POMOĆ OKO VAŠEG RADNOPRAVNOG STATUSA, OBRATITE NAM SE.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *